Wijkwerf

 
 
Het project ‘Wijkwerf' wil mensen aanzetten en helpen om samen hun woning energiezuiniger te makenDeelnemers slaan meerdere vliegen in een klap: ze besparen op hun verwarmingsfactuur, ze verhogen hun comfort en ze doen iets tegen de klimaatverandering. Dankzij de Wijkwerf kan dat met minder kosten en zorgen. Met goede aannemers zijn voordelige prijzen afgesproken en de Wijkwerf-coördinator begeleidt de deelnemers van A tot Z. 
 

Werkwijze

 1. Je meldt je aan bij de Wijkwerf coördinator Jeroen Baets. Vul hiervoor dit aanmeldingsformulier in. Heb je nog vragen: bel gerust (0468/286123) of stuur een mailtje (wijkwerf@energent.be). Er zijn ook verschillende info-momenten om bij te leren over het project (zie onder).
 2. De MilieuAdviesWinkel komt langs voor een gratis energiescan van je woning. Die scan legt de zwakke plekken van de woning bloot en geeft een volledig beeld van de werken die nuttig kunnen zijn. Naargelang het budget en de voorkeuren wordt een offertevraag opgemaakt voor de verschillende werken.
 3. De offertevraag wordt door de Wijkwerf coördinator uitgestuurd naar de geselecteerde aannemer. Deze aannemer komt daarna ter plaatse voor een detailopmeting en maakt een offerte op.  
 4. De Wijkwerf coördinator controleert de offerte op aanpak en afgesproken prijzen. 
 5. Bij jouw akkoord, worden de werken ingepland en uitgevoerd. Tijdens de werken komt de Wijkwerf coördinator minstens één keer ter plaatse voor een kwalitatieve controle.
 6. Na de werken volgt een begeleiding voor premies en belastingvermindering. 

 

Welke werken?

 • Dakisolatie buiten
 • Dakisolatie binnen
 • Zoldervloer/keldervloer isolatie
 • Spouwisolatie
 • Voorgevel isolatie
 • Achtergevel isolatie
 • Vervanging van glas
 
Vanaf 01/12/2016 kan je bij EnerGent ook terecht voor de groepsactie zonnepanelen. 
 

Voor wie?

Na de succesvolle Wijkwerf in de wijk Macharius-Heirnis, met meer dan 70 renovaties, volgt vanaf 01/01/2017 de tweede Wijkwerf in Sluizeken-Tolhuis-Ham. Hoewel de campagne zich toespitst op één wijk, kunnen ook mensen van buiten de wijk deelnemen. De enige voorwaarde is dat het huis zich bevindt op Gents grondgebied.
 
Dit initiatief is zowel bedoeld voor bewoners als verhuurders. Deze laatste groep heeft er trouwens alle belang bij om hun panden te renoveren. Vanaf 2020 moeten alle huizen wettelijk voorzien zijn van isolatie. Zie deze link voor meer info.
 

Steunende organisaties

Verschillende partnerorganisatie ondersteunen het initiatief.
 
 • Wijkwerf 1: De Buren van de Abdij, de Gezinsbond, het Gents MilieuFront, ABVV, Beweging.net en Broederlijk Delen.
 • Wijkwerf 2: Turkse Unie, de dekenij Sleepstraat, de Gezinsbond en het Gents MilieuFront.
 
Al deze organisaties roepen op om samen de woningen in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham aan te pakken. EnerGent kreeg voor dit project middelen van de Koning Boudewijnstichting en van Stad Gent.

 

Meer info

Geïnteresseerd? Bel de Wijkwerf coördinator op 0468/286.123 of mail naar wijkwerf@energent.be.
Wijkwerf 2 heeft volgende info-momenten:
 • Tussen 01/01/2017 en 30/04/2017 zijn er zitdagen, elke woensdag tussen 16 uur en 20 uur in het buurtcentrum van Sluizeken-Tolhuis-Ham (Godshuishammeke 20). Welkom met al uw vragen!
 • Informatievergaderingen vonden al plaats op woensdag 7 december in het buurtcentrum van het Sluizeken-Tolhuis-Ham  en op maandag 23 januari 2017, bij Turkse Unie (Godshuishammeke 25).
 • Wij gaan van deur tot deur in de wijk in de komende weken en maanden.

 

Wijkwerf in de media

5 oktober 2016 - 17 Gentse eigenaars renoveren samen zonder zorgen (Het Nieuwsblad)

3 oktober 2016 - Wijkwerf isoleert volledig beluik (AVS)

juni 2016 - Gent renoveert: Eén jaar renovatiebegeleiding in Gent (Frontaal, driemaandelijks magazine van het Gents Milieufront, pagina 11)

3 april 2016 - Duurzaam renoveren zonder zorgen (Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer)

15 maart 2016 - Duurzame energie van en voor de Gentse burger (Metro-publicatie van Hart Boven Hard)

2 januari 2016 - Gentse coöperatie bouwt windmolens en helpt mensen bij energiebesparende projecten (Keerpunt, bijlage De Morgen)

16 oktober 2015 - Gentenaars renoveren vanaf nu zonder zorgen met Wijkwerf (Visie)

8 oktober 2015 - Wijkwerf renoveert zonder zorgen (AVS)

8 oktober 2015 - Het Nieuwsblad - Gentse 'Wijkwerf' helpt 50 huizen energiezuiniger maken

december 2015 - "Weg renovatiezorgen" (Buurtbewoonster Lina Avet in Stadsmagazine)

28 juli 2015 - EnerGent organiseert 'Wijkwerven' (Transitie Netwerk Middenveld)