Gent zonnestad uit de startblokken!

Jeroen Baets licht de campagne toe.

 

Het lanceerevent was een boeiende avond waar toehoorders meer informatie kregen over de productie van zonnepanelen en de toekomst voor zonne-energie door Pierre Verlinden (hoofd van de R&D van het op één na grootste zonnepanelenbedrijf ter wereld, het ChineseTrina Solar). Deze gaf meteen aan dat zonne-energie nu al een van de goedkoopste en milieuvriendelijkste energiebronnen is en dat ontwikkelende economieën zoals China massaal investeren in die technologieën. Geen reden dus waarom Gent zou achterblijven.

Gents schepen van Klimaat en Energie Tine Heyse lichtte de ambitie toe van het stadsbestuur terwijl Piet Van Poucke, gedelegeerd bestuurder van installateur Linea Trovata, vertelde wat elke bewoner in Gent zelf kan doen. Verschillende partners van EnerGent in de zonnestadcampagne (Natuurpunt, Gents Milieufront, Beweging.net, Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie Moslims (VOEM)) gaven aan waarom ze deze zonnecampagne zo belangrijk vinden. Muzikale intermezzo's brachten de sfeer en de discussies op gang. 

Jeroen Baets, projectingenieur bij EnerGent, lichtte de actie ‘Gent zonnestad’ verder toe: ‘Via cijfers van EANDIS hebben we kunnen bepalen dat slechts 6,5 procent van de geschikte en bruikbare daken in Gent benut worden voor productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen.’ In wijken met meer kwetsbare groepen en veel huurders ligt dat cijfer tussen 1 en 2 procent.

Via Gent zonnestad kan elke Gentenaar bij EnerGent terecht voor kwalitatieve én ecologische zonnepanelen tegen een goede prijs. ‘Je weet tot op de euro hoeveel de installatie jou zal kosten. We hebben een scherpe prijs en bieden daarenboven uitzonderlijke garanties. Wie intekent, krijgt objectief advies en begeleiding over het volledige traject.’ Een gemiddelde gezinsinstallatie kost rond de 3.000 euro.

Het doel van de campagne is om de zon te laten schijnen voor iedere Gentenaar, met de nadruk op groepen bij wie het minder gemakkelijk is om zonnepanelen te plaatsen: appartementsbewoners, huurders en verhuurders, of mensen met minder spaargeld

Sinds de lancering van de website tekenden al heel wat particulieren en appartementsbewoners in voor een gratis offerte: na drie dagen telden we 31 particulieren en 9 appartementsbewoners. Dat is een tempo dat ideaal is voor EnerGent.

Via een zonne-offensief wil EnerGent niet alleen daken van woningen, maar ook overheidsgebouwen, scholen, kantoren, bedrijven, enzovoort inzetten voor de energietransitie in Gent. Onder meer met Stad Gent zijn interessante gesprekken aan de gang.

 

Wil je graag meer weten over Gent zonnestad of heb/ken je een interessant dak? Vraag vandaag nog je gratis offerte aan!
Bezoek zonnestad.gent of contacteer Jeroen Baets, zonnestad@energent.be