REScoop is Radicaalste Vernieuwer

Het ruilplatform Peerby en de federatie van coöperaties voor hernieuwbare energie REScoop zijn de radicaalste vernieuwers van 2015. Peerby kreeg de juryprijs, REScoop kreeg de meeste publieksstemmen achter zijn naam. Zij werden tot winnaar uitgeroepen tijdens een prijsuitreiking donderdag.

REScoop, voluit renewable energy sources cooperative, is een Europese federatie van hernieuwbare-energiecoöperaties waarin burgers samenwerken om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. Mensen uit heel Europa die zelf initiatieven nemen om hernieuwbare energie op te wekken, kunnen toetreden. De federatie, waarvan ook EnerGent lid is, brengt sinds 2010 burgers met een idee samen met meer ervaren mentoren. Ze verenigt veel gedreven vernieuwers. Op die manier krijgen de starters een flinke duw in de rug.

‘Wij geloven dat we verder komen door samenwerking dan door concurrentie’, zei Dirk Vansintjan van REScoop bij de uitreiking. ‘Het doet deugd om nu deze erkenning te krijgen.’
De Radicale Vernieuwers zijn een campagne van de Standaard en de Sociale Innovatiefabriek, een vzw die sociaal ondernemen en sociale innovatie ondersteunt en promoot. Ze gaan op zoek naar radicaal vernieuwende ideeën. Voor deze eerste editie boog de jury zich over 335 inzendingen waaruit ze de tien finalisten koos. Dan kon het publiek stemmen en koos ook de jury een winnaar.