Waifer faciliteert snelle renovatie van woningen op buurtniveau

Op uitnodiging van EnerGent en Buren van de Abdij kwam Roland van der Klauw op 2 april een Nederlands coöperatief energieproject voorstellen. Bijna dertig mensen woonden de avond bij. Omdat het initiatief na de uiteenzetting toch nog vragen opriep, zullen we een project in Nederland (bv. in Breda) gaan bezoeken. De datum wordt later bekendgemaakt.

Waifer is een landelijk werkende private organisatie die tot doel heeft de bestaande woningen in Nederland energiezuiniger te maken. Waifer is van mening dat energiebesparing en een rendabele, zorgeloze uitvoering (‘ontzorging’) samen kunnen gaan.

Waifer zelf staat in voor voorbereidend onderzoek. Op basis van data van overheden, energiebedrijven en studiediensten wordt gezocht naar wijken waar heel efficiënte renovatieclusters kunnen worden gevormd. In eerste instantie zoeken ze buurten met koopwoningen uit de periode 1945-1980 die een meer dan gemiddeld gasverbruik hebben.
Daarna doet Waifer - meestal met de steun van de gemeente (die er ook bij wint om sneller energieneutraal te worden)- aan lokale marketing om de belangstelling van die eigenaars te wekken. Via de website wordt bijvoorbeeld een berekening van de renovatiekosten en van de mogelijke energiebesparing na renovatie gemaakt. De mensen krijgen die berekeningen toegestuurd en worden enkele weken later opnieuw gecontacteerd.
Essentieel is om in de buurt of wijk een groep mensen te vinden die het project steunen. Deze groep vormt een lokale vereniging ‘rond de keukentafel’ . Deze bewonersgroep richt een coöperatie op: in Nederland is dat eenvoudiger, er is geen minimumkapitaal van 19.000 euro vereist – meestal volstaat een inleg van 1 euro per persoon. Die coöperatie richt dan een uitvoerend bedrijf op. Dat is een groot woord voor een organisatie die vooral bestaat uit een ‘bedrijfsleider’. Die sluit de renovatiecontracten met de bouwbedrijven en volgt ze ook op. De bedrijfsleider kan een vrijwilliger met vergoeding zijn. Voorts doet de lokale bedrijfsleider een beroep op freelance experts en bij elke oplevering wordt een beroepscontroleur aangesproken. Alles samen gaat het meestal om één fulltime-eenheid.

De groepsgewijze renovatie van koopwoningen uit 1945-1980 is het meest efficiënt. Met standaard ingrepen voor een bedrag van 5.000 tot 8.000 euro kom je bij deze huizen al ver. Volgens Van der Klauw gaat het om ingrepen – dakisolatie, spouwvulling, vloerisolatie, een betere stookketel – die zichzelf in vijf jaar of daaromtrent terugbetalen.
Voor wie dat wil, kan de lokale aannemer tegelijk ook andere klussen aan het huis uitvoeren. Dat verhoogt de prijs, maar wordt graag gedaan. Bij oudere woningen is de energiebesparing na renovatie wel nog groter, maar de renovatie is complexer en duurder. Ook de renovatie van huurwoningen is ingewikkelder en komt daarom pas in een latere fase, na ongeveer een jaar, aan bod.
Het landelijke Waifer bekijkt vervolgens de financiering. Ze bieden een voordelige lening aan, al merkt Van de Klauw op dat amper twintig procent daar een beroep op doet. De meeste deelnemers aan de Waiferprojecten betalen contant.

Of en wat EnerGent van deze Nederlandse aanpak kan leren, zal duidelijker worden als we in Breda de lokale werking bekijken.

http://www.waifer.nl/faq.php