Energent

Zon - financiering door EnerGent


Verloop project financiering derde partij

Zonnepanelen op je dak via derdepartijfinanciering, wat betekent dat?


EnerGent ontwerpt, financiert, bouwt én onderhoudt zonnepanelen op jouw dak of dat van je organisatie. De financiering komt van de aandeelhouders (coöperanten) van EnerGent.
De installatie produceert lokale groene elektriciteit, zonnestroom genaamd. Enkel de zonnestroom die de afnemer onder het dak verbruikt wordt aangerekend. Deze zonnestroom is goedkoper dan de prijs van de netstroom. De prijs voor de zonnestroom omvat alles: monitoring van de zonnepaneelinstallatie, bijhorende verzekeringen (BA, technisch), vervangen omvormer indien defect, ...
De afnemer betaalt met de facturatie van de zonnestroom tegelijk de installatie af. Na de looptijd wordt de installatie zonder kosten overgedragen. Deze kan op dat ogenblik nog 5 à 10 jaar uitgebaat worden (de panelen produceren dan nog 90% van hun opbrengst bij de start).

Hieronder vind je uitgebreidere uitleg over dit concept. Je kan een uitgebreide brochure downloaden, vrijblijvend jouw project aanmelden, mee investeren, veelgestelde vragen bekijken, ...

  • Is de organisatie eigenaar/pachter/opstalhouder van het dak of is er bereidheid van de eigenaar?
  • Is het dak kwalitatief (degelijke draagstructuur, bij voorkeur geïsoleerd en beperkt beschaduwd)?
  • Verbruik je minstens 10 000 kWh per jaar?

Voldoe je aan de voorwaarden hierboven of twijfel je aan bepaalde zaken?

Onze projectmanager neemt dan contact met je op, om de mogelijkheden en verdere stappen te bespreken. 

Aanmelding nieuw project

Brochure

In de brochure hieronder vind je het verloop van een project van stap tot stap uitgelegd. Bijkomende vragen of liever een uitleg ter plekke? Meld je (vrijblijvend) aan indien je interesse hebt om een project op te starten.

Veelgestelde vragen derdepartijfinanciering

Hieronder vind je veelgestelde vragen rond derdepartijfinanciering voor zonneprojecten. 

Is mijn organisatie geschikt voor derdepartijfinanciering?

Dat onderzoeken wij gratis voor u. Basisvereisten zijn: bereidheid van de eigenaar van het dak, een voldoende hoog elektriciteitsverbruik en een kwalitatief dak dat voldoende groot en niet beschaduwd is.

Winst voor mijn organisatie OK, waar zit jullie winst dan?

Onze missie is meer zonnepanelen op (Gentse) daken. U helpt ons daarbij. Wij financieren de investering van de installatie op uw dak en worden – voor het gedeelte zonnestroom dat de panelen produceren – uw energieleverancier. Zo verdienen wij (op lange termijn) onze investering terug. De prijs die we u hiervoor aanrekenen, is lager dan wat u nu betaalt.

Hoe lang gaat mijn PV-installatie mee?

Zonnepanelen gaan lang mee en daar zijn 2 belangrijke redenen voor:

  • Er zijn geen bewegende onderdelen, waardoor slijtage heel beperkt is.
  • Ze worden heel stevig gebouwd omdat hun bestaansreden hier volledig van af hangt. Wie zou immers investeren in zonnepanelen als die gemiddeld na 5 jaar stuk gaan.

De standaardgarantie bij zonnepanelen is dat ze na 20 jaar nog 85% van hun maximum produceren, met een maximale afname van 0,6% per jaar. De praktijk leert ons dat het rendement nog hoger ligt (90% na 20 jaar).

De omvormer bevat veel elektrische componenten, waardoor deze sneller stuk gaat. Dit is echter heel afhankelijk van de producent. Gedurende de looptijd van het contract blijft EnerGent verantwoordelijk voor het vervangen van de omvormer indien nodig. Daarom kiezen we voor kwalitatieve omvormers.

U heeft natuurlijk niets aan garantie bij een failliet bedrijf. EnerGent kiest dus steeds voor financieel sterke bedrijven (bijvoorbeeld met de TIER kwalificatie).

Wat als het toekomstig wetgevend kader wijzigt?

In de toekomst zal dit wetgevend kader er anders uitzien, maar dit heeft naar alle waarschijnlijkheid geen invloed op installaties die vandaag worden geplaatst. Het is niet zeker of investeren in de toekomst (in de plaats van nu te investeren) nog meer of minder zal renderen. Wel is zeker dat, elk jaar dat u wacht, u teveel betaalt voor elektriciteit en er minder duurzame elektriciteit wordt geproduceerd.

Indien de huidige wetgeving verandert op een zodanige wijze dat, na de ondertekening van een overeenkomst, het een aanzienlijke economische onbalans brengt voor één van de partijen, wordt opnieuw onderhandeld over deze overeenkomst om het oorspronkelijke evenwicht tussen de partijen te herstellen.

Zijn zonnepanelen echt ecologisch?

Ja. De energie die nodig is om een zonnepaneel te produceren bedraagt tegenwoordig minder dan 10% van de energie die dat zonnepaneel ooit zal voortbrengen. De meeste zonnepanelen bevatten weinig of geen zeldzame aardmetalen meer en kennen een hoog recyclagepotentieel voor silicium, glas en aluminium (tot 92% van het totaalgewicht).  We kiezen ook bewust voor zonnepanelen die hoog scoren op de SolarScore, een onafhankelijke berekening op vlak van duurzame en ecologische aspecten van het productieproces. 

Kan ik de investeringskost ook zelf volledig financieren?

Dat kan. Een mengvorm is ook mogelijk, waarbij EnerGent initieel investeert en u de optie heeft om tijdens de looptijd de installatie over te kopen, op basis van zijn restwaarde.

Ook hiervoor kunnen wij u begeleiden. Bij het startgesprek bespreken we de verschillende opties en hun voor- en nadelen.