Burgerenergie op het dak van woonzorgcentrum Sint-Vincentius

Grootste door burgers gefinancierde zonne-installatie van burgercoöperatie Energent ligt op het dak van woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Deinze

Energent stelt haar grootste zonne-installatie tot nu toe voor. Deze installatie, volledig gefinancierd met geld van burgers, ligt op het dak van woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Deinze. Voor het eerst begeleidde Energent hier een organisatie in de oprichting van een energiegemeenschap.

De installatie telt maar liefst 1.287 zonnepanelen en ligt verspreid over verschillende gebouwen van de site. Dat levert voor Sint-Vincentius meer dan 560.000 kWh per jaar op, te vergelijken met het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 160 huishoudens.

De zonnepanelen werden op het dak geplaatst dankzij derdepartijfinanciering van Energent. De coöperatie haalt daarvoor kapitaal op bij burgers en investeert dat in grote zonne-installaties en warmteprojecten.  

“Het beheer van de installatie wordt gedaan door Energent, waardoor we er zelf geen zorgen aan hebben. Op het einde van de looptijd wordt de installatie kosteloos aan ons overgedragen”, aldus Ludo Timmermans, directeur van woonzorgcentrum Sint-Vincentius.

Eerste energiegemeenschap

Het woonzorgcentrum in Deinze bestaat uit verschillende sites, maar niet alle daken zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. 

“Daarom kopen we 100% van onze geproduceerde zonnestroom aan, ook het stroomaandeel dat we normaal terug op het net zouden injecteren. Het productieoverschot zal via het wettelijk kader van energiegemeenschappen verdeeld worden over onze andere sites. Zo vormen alle sites samen een energiegemeenschap”, vertelt Timmermans. 

Verplichting zonnepanelen

Zonnepanelen zijn voor woonzorgcentra praktisch onmisbaar. De gebouwen hebben vaak een groot dakoppervlakte én een hoog energieverbruik, dat het hele jaar constant blijft. Een ideale combinatie voor zonnepanelen. “Voor woonzorgcentra moet het een no-brainer zijn voluit voor zonne-energie te gaan”, zegt Bart Turrekens, projectmanager zon bij Energent.

“Bovendien zijn publieke organisaties met een groot verbruik verplicht zonnepanelen te leggen tegen juni 2025.” Een verplichting waar woonzorgcentrum Sint-Vincentius nu ruim op tijd aan voldoet.

Ook Stad Deinze juicht het project toe. Het initiatief sluit perfect aan bij het klimaatbeleid  van de stad, waarin ze energiedelen en energiegemeenschappen actief willen stimuleren en communiceren. De dienst klimaat en duurzaamheid van de stad Deinze vertelt:  “Coöperatieve energieprojecten zijn een krachtig middel om samen te werken aan een groene toekomst, en daar zet Deinze bewust op in. Door burgers te betrekken en hen de mogelijkheid te geven mee te investeren in hernieuwbare energie, heeft iedereen de mogelijkheid bij te dragen aan een duurzamere wereld.”