Elektrisch watertransport

Zonneboot 1

Zonneboot 1

Zonneboot 2

Zonneboot 2

Zonneboot 3

Zonneboot 3

Dit project is een samenwerkingen tussen Energent en SmartShip.

SmartShip ontwikkelde sinds 2016 een gepatenteerde mobiliteitsoplossing voor recreatief watertransport in Gent waarbij lichte vaartuigen met een vaarlast van 1,5 ton volledig (100%) worden aangedreven op zonne-energie.

Binnen dit project verkennen we mogelijke toepassingen voor emissievrij logistiek transport in het Gentse stadscentrum, waarbij Gentse winkels, horeca, bouwsites, etc. kunnen worden bevoorraad via de Gentse waterwegen waarbij ook het wegennet kan worden ontlast. In Centrum-Gent zijn diverse kanalen steeds in de nabijheid (<600m). Verschillende spelers (Stad Gent, DHL, Blue Line Logistics, …) vertonen veel interesse in duurzaam transport langs het water. Maar om deze spelers aan boord te krijgen moet er eerst worden aangetoond dat het project praktisch en economisch haalbaar is.

Bedoeling is om uit te testen of CO2-neutraal (openbaar) personenvervoer over het water haalbaar is langs het traject Dok Noord, Dampoort station, Portus Ganda en Ledeberg. Dit trajectvoorstel is gebaseerd op basis van suggesties van de stad Gent. EnerGent staat het consortium bij bij de ontwikkeling van de energievoorziening en de aandrijving van de vaartuigen. Dit project is ondertussen afgelopen, door covid konden verschillende aspecten van het project niet life uitgetest worden.