Interreg – Hybrinator

Een nieuw soort warmtepomp

Energent onderzocht in samenwerking met enkele partners het potentieel van een nieuw type hybride warmtepomp, de Hybrinator. Deze Hybrinator is een hybride verwarmingssysteem dat de bestaande gasketel combineert met een kleine warmtepomp met warmteopslag (bijv. via buffer of vloerverwarming), al dan niet op zonnepanelen. Het systeem wordt slim aangestuurd, zodat op elk moment de meest efficiënte warmtebron gebruikt wordt. Denk aan een hybride wagen: elektrisch wanneer het kan, fossiele brandstof wanneer nodig.  

 

Het onderzoek

Vele residentële gebouwen in Vlaanderen kennen reeds een behoorlijke graad van isolatie en luchtdichtheid, maar niet voldoende om reeds over te schakelen naar efficiënte verwarming op lage temperatuur door middel van warmtepompen. Verschillende studies geven aan dat hybride warmtepompen in dergelijke woningen voor een aanzienlijke reductie van het gasverbruik en dus CO2-productie kunnen zorgen.

Energent bouwde samen met de projectpartners twee hybride warmtepompen – onze Hybrinators – om dit effectief te testen. We sturen de warmtepomp  op basis van de productie van de zonnepanelen slim aan en voorzien een thermische buffer waarin energie overdag kan worden opgeslagen om ‘s avonds bij het douchen of verwarmen weer te gebruiken.

Het Hybrinator project is ondertussen afgelopen. De bevindingen worden meegenomen in het lopende RescoopVPP project, alsook in het Buurzame Stroom 2.0 project.