Potuitpark

Inleiding

In Sint-Amandsberg bij Gent is projectontwikkelaar Istoir gestart met de verbouwingen van het kasteel en kasteelpark Potuit. Zowel het kasteel als de bijhorende nieuwbouwappartementen zullen hun verwarming en warm water uit de ondergrond halen, via een CO2-neutraal warmtenet. Het unieke daaraan is dat het warmtenet volledig in handen is van particuliere investeerders, via onze burgercoöperatie.

Technisch

Potuitpark wordt één van de eerste CO2-neutrale nieuwbouwwijken in Gent. Noch de woningen, noch de appartementen zijn aangesloten op het gasnet. Onder de kasteeltuin voeren we 78 boringen uit tot 150 meter diep voor de bouw van het zogenoemde BEO-veld. BEO betekent Boorgat Energie Opslag en is een aaneenschakeling van verticale buizen waarin het water door de bodem gekoeld of verwarmd wordt. Het BEO-veld vormt als het ware een reusachtige chauffage onder de grond en zorgt in de winter voor verwarming en in de zomer voor verkoeling.

Praktisch

Energent financiert de bouw én het beheer van het BEO-veld voor het warmtenet. Als coöperant ben je bijgevolg een deeltje eigenaar van dit unieke project. De bewoners zelf betalen voor de afgenomen fossielvrije warmte.

Reportage Kanaal Z (Anton De Wolf)