De gedachte… aan 10 jaar Energent

Energent is zoals een relatie.

Mijn vrouw en ik zijn onze relatie jaren geleden gestart uit lust, en om die lust volledig te kunnen beleven, maar ondertussen geven we elk ganser weekends bijlessen wiskunde, aan onze zonen. Staan we samen muren te kaleien, tulpenbollen in de grond te steken, boodschappen te doen, wassen te plooien, gaan we wandelen met een hond, en proberen we samen de schuldsaldoverzekering te begrijpen, en hebben we nog altijd het plan om ooit die lust nog eens te beleven.

Energent is tien jaar geleden gestart start met het plan om windmolens te bouwen, maar tien jaar later legt het zonnepanelen, steek het warmtenetten, geothermische pompen, isoleert het woningen, verhuurt het zonnepanelen, verkoopt het elektriciteit, legt het boilers, doet het mee met onderzoek naar hybride boilers, en onderzoekt het hoe je duurzame warmte uit water kunt halen, maar nog altijd heeft Energent het  plan om ooit een windmolen te bouwen.

Energent is zoals een Afrikaanse auto. Ge vraagt u af hoe er zoveel man in zo’n gammel bakske kan, hoe dat dat bakske op de baan blijft, waar iedereen  eigenlijk naartoe gaat, en kan die chauffeur eigenlijk wel zien?

Energent is zoals ne oude Westvlaamse boer. Het kan eigenlijk alles,  of het denkt toch bij alles, ik zou het beter zelf doen, want het is geld gespaard.

Energent is als een piratenschip, iedereen die er werkt, is wel een oog kwijt, of heeft een lelijk litteken, ze drinken te veel, ze snurken allemaal en er kan elk moment muiterij uitbreken, maar als ge ze laat doen, verzamelen ze samen een grote schat.

Energent is gelijk een zigeunerorkest, ze spelen allemaal een om ter raarst instrument, en uit de maat, ge zou er geen één van solo willen zien, maar samen is het magnifiek en ge krijgt er een krop van in de keel.

Energent is als een oude socialistische politieker: vol met heel grote idealen, maar ook altijd bereid om met het even wie van gedachten te wisselen, en rond de tafel te gaan zitten om te kijken waarover je overeen kunt komen, en mekaar kunt helpen zodat je er allebei voordeel aan doet.

En Energent is zeker niet als een jonge socialistische politieker, het let altijd enorm goed op wat het zegt, zelfs als het wat teveel gezopen heeft.

Energent zit vol ADHD’ers die hun Rilatine weer niet hebben gepakt, vol mensen die een burn-out zouden moeten hebben maar hem weigeren te krijgen. Het zit vol mensen die niet graag genoeg betaald worden voor hun werk omdat ze te idealistisch zijn.

Energent is een zottekot vol gezonde, stabiele mensen.

Energent is een zelfhulpgroep van plantrekkers en doorbijters.

Energent is een kinderboerderij van steenezels en werkpaarden.

Energent is streven naar een properdere wereld op een propere manier.

Energent is tien jaar.

 – Wouter Deprez (verjaardagsfeest Energent | 18 november 2023)