Tweede Energent-café

Van Gas naar Stroom…

Kan de fiscus ons aan ‘groene verwarming’ helpen?

Omwille van de klimaatverandering moeten we zo snel mogelijk onze gebouwen leren verwarmen zonder broeikasgassen uit te stoten; dus zonder stookolie of gas. De alternatieven draaien evenwel op elektriciteit.

Het probleem is echter dat de belastingen in ons land gas stimuleren en stroom ontmoedigen. De belasting op gas is immers veel lager dan die op stroom. Dat bemoeilijkt o.a. de overstap naar (hybride) warmtepompen. Onderzoek door Energent leert dat dit al veel beter zou lukken, indien we zouden overstappen op de Nederlandse belastingsituatie, waar elektriciteit minder belast wordt. Dat alles betekent dat de minister van Financiën een centrale rol speelt in de overgang naar groene warmte. Daarom heeft Energent minister Vincent Van Peteghem uitgenodigd voor een panelgesprek over deze materie, samen met enkele experten.

Het panel bestaat uit volgende sprekers.

  • Dirk Van Evercooren, directeur ODE (Organisatie Duurzame Energie)
  • Koen Schoors, professor Economie UGent en bestuurder Energent
  • Luc Meskens, algemeen coördinator Energent
  • Vincent Van Peteghem, minister van Financiën

Trompettist Bart Maris, tevens winnaar van de cultuurprijs van Stad Gent, zal het gesprek muzikaal verrijken. 

Het Energent-café is gratis en volgt de geldende coronamaatregelen. We verwelkomen je graag op di. 17 mei 2022 om 20u in Herberg Macharius. Inschrijven is wenselijk (maar niet verplicht) via https://forms.gle/pf9x2f76T6SiTtRz7.