Vierde Energent-café

Hoe houden we de lampen aan?

Bevoorradingszekerheid in tijden van energietransitie

De voorbije jaren en maanden was er veel te doen om de bevoorradingszekerheid van de energievoorziening, en van elektriciteit in het bijzonder. Eerst was kernenergie niet meer nodig, dan weer wel… we zouden de winter niet doorkomen, dan bleek het al bij al nog mee te vallen. En we noteerden in april zelfs nooit geziene gasreserves.

Tinne Van de Straeten (Federaal Minister van Energie)
Tinne Van de Straeten (Federaal Minister van Energie)
Chris Peeters (CEO Elia)
Chris Peeters (CEO Elia)

Tijdens het vierde Energent-café zullen Tinne Van der Straeten, Federaal Minister van Energie, en Chris Peeters, CEO van Elia (beheerder van het Belgische transmissienet), hun visie hierover geven. Kan het licht echt uitgaan of hoe zit het nu precies met die bevoorradingszekerheid? Daarbij kijken ze verder dan de discussie over kernenergie, maar ontwikkelen ze de brede visie die nodig is voor een energietransitie zonder voorgaande. We zullen veel meer elektriciteit nodig hebben (want heel veel processen worden geëlektrificeerd) en waar zal die vandaan komen? En het leeuwendeel van die stroom zal hernieuwbaar zijn en dus onderhevig aan bewolkte windloze dagen en nachten… Hoe zorgen we er dan voor dat er altijd voldoende stroom is?  We hopen dat de sprekers het licht laten schijnen over deze uitdagende vragen.  Er zal uiteraard ook ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door celliste Seraphine Stragier.

Het Energent-café is gratis en staat open voor iedereen. Je hoeft dus geen coöperant te zijn, al vinden we dat wel fijn. We heten je alleszins van harte welkom op wo. 14 juni 2023 om 20u00 in Herberg Macharius (Coyendanspark 1 in Gent). Deze editie zal niet (!) mogelijk zijn om online te volgen.