Tien jaar Energent | Een terugblik

Er is er eentje jarig. En wat voor eentje. Energent, één van de toonaangevende Vlaamse energiecoöperaties, bestaat 10 jaar. Dat mocht gevierd worden. In de Handelsbeurs in Gent. Een verslag.

John Vandaele was als voorzitter terecht trots. Doorheen de avond werd duidelijk wat een sterk parcours Energent heeft afgelegd, en daarbij veel competente en geëngageerde bestuurders, medewerkers en vrijwilligers kon verzamelen.

Het verhaal van ‘de man met de paraplu’ (prof. Koen Schoors, UGent) zal ons zeker bijblijven: ‘Als het subsidies regent moet je jouw paraplu omdraaien’. Energent volgde dat advies en kon zo een ruime dienstverlening professioneel uitbouwen. De cijfers liegen niet: 2.100+ coöperanten, 6 MWp geïnstalleerd PV-vermogen, 10 kiloton vermeden CO2, 8.200+ energieadviezen, …

Joannes Laveyne (UGent) benadrukte in een variatie op Baz Luhrmann (‘Wear sunscreen. If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it.’) het belang van zonnepanelen. Als je er nog geen hebt: leg er. Heb je er wel: leg er nog bij. Kan het niet op jouw dak: word coöperant en leg er elders. Andere facetten zijn uiteraard ook belangrijk in de energietransitie, zoals het community Virtual Power Plant (cVPP)-project waar Energent aan meewerkt. Als wetenschapper mag je Joannes op veel vlakken vertrouwen, maar vertrouw hem zeker… over zonnepanelen.

Jeroen Baets liet ons, zoals het een coöperatie betaamt, over heel wat thema’s meebeslissen. Samen kozen we zo voor een groei tot 10.000 coöperanten tegen 2033 én voor het verderzetten van de ingeslagen weg. Jawel, het dividend is binnen!

 

Een fijn weerzien natuurlijk met mijn ex-collega Lina Avet, kersvers algemeen coördinator, die van haar hobby (ze stond mee aan de wieg van Energent) haar beroep kon maken. Tips voor een nieuwe hobby zijn welkom. Tussendoor werd ook duidelijk welke fantastische muzikanten Energent meetrok in haar verhaal: Wouter Vandenabeele, Sara Salvérius, Lieven Tavernier en An Pierlé.

Wouter Deprez getuigde in zijn unieke stijl over een heldentocht met alpaca’s op de Berendries en sloot af met een analogie tussen de verwachtingen bij de start van een relatie (lust!) en die van een energiecoöperatie: windmolens (de inhoud lees je hier)! Bij beiden komen er door de gang der zaken veel andere thema’s tussen, maar we hebben geduld…

Bedankt voor de fantastische avond en nog een dikke proficiat!

Steven Rogge – Coöperant (verjaardagsfeest Energent | 18 november 2023)