Wetterse familie is 2000ste coöperant

‘We werken al jaren aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk’, zeggen Fien De Smet en Thomas Rumbaut. Met hun twee zonen Josse (6) en Linus (8) werden ze de 2000ste coöperant van energiecoöperatie Energent.

Ze wonen in de Kruisstraat in Massemen, een deelgemeente van Wetteren. De familie die de 2000ste coöperant van Energent werd, na een gezamenlijke kapitaaloproep samen met de Wetterse DUO vzw, probeert al lang milieubewust te leven. Thomas werkt bij District 09, de ICT-partner van stad Gent, Fien bij ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek) in Melle. We gingen met hen in gesprek over Energent en andere engagementen.

Thomas: ‘We maken deze keuzes ook omdat we twee kinderen hebben en we bezorgd zijn over hun toekomst. We zijn al enkele jaren coöperant bij Ecopower, die ons groene elektriciteit levert. Ons huis dateert van 1962 en we maken dat geleidelijk energiezuiniger.  Sinds 2010 hebben we een zonneboiler en vijf jaar geleden lieten we zonnepanelen plaatsen. Intussen is het dak vernieuwd en werden de spouwmuren geïsoleerd. Binnenkort willen we graag onze woonkamer wat verbouwen met meer licht, vloerverwarming en extra isolatie. Voorlopig verwarmen we nog met een gascondensatieketel, maar als de ketel het begeeft willen we geen nieuwe gasketel. Dan bekijken we welke milieuvriendelijke technologie haalbaar is.’

 

Bekommerd zijn zit Thomas in het bloed. Hij is actief in de vzw  Bollé Bollé. Die ondersteunt allerlei projecten in Tanzania die de Vlaamse pater Bolle (1933-2014) er tijdens zijn leven uitbouwde, zoals een grote secundaire meisjesschool, veilig drinkwater, een hospitaal met materniteit en sinds 2018 ook Solar for Igunga. ‘De elektriciteit valt daar geregeld weg. Met drie zonnepaneelinstallaties zorgen we voor duurzame energie voor drie scholen en een hospitaaltje.

We plaatsten installaties met 160 zonnepanelen en batterijen. Alles wordt hier voorbereid en daarna naar daar verscheept. De installaties kunnen vanop afstand worden gevolgd’, vertelt Thomas.

In de nieuwsbrief van Wetteren lazen ze over vzw DUO, een burgerinitiatief om de gemeente, bedrijven en inwoners te helpen bij de transitie naar een klimaatneutrale gemeente. Begin december 2022 bezochten ze het DUW-Festival of Duurzaam Wetteren Festival. Daar hoorden ze over de plannen om zonnepanelen te leggen op het sport- en recreatiedomein De Warande in Wetteren.

‘We besloten om aandelen te kopen voor de vier leden van ons gezin. We vinden dat een zinvolle manier om wat spaargeld voor onze jongens opzij te zetten. We wonen in Wetteren en vonden dat onmiddellijk een mooi initiatief. Mijn man is een inwijkeling, maar ik ben een echte Wetterse met stevige wortels. Ik hou van Wetteren en ik ken hier veel mensen’, zegt Fien.

 

‘We praten geregeld met onze kinderen over hoe we beter met de natuur kunnen omgaan. Door minder vlees te eten of door milieu- vriendelijke shampoobars te gebruiken’, aldus Thomas. ‘Als het niet regent rijden we met de fiets naar school, ook als het koud is. Josse en Linus spelen volleybal in De Warande. We legden hen uit dat ze de zonnepanelen op het dak mee hebben gefinancierd; een mooi verhaal’.

Thomas vertelt dat ze ook al aandelen hebben gekocht van North Sea Wind, opgericht door Parkwind met steun van onder meer Colruyt (intussen verkocht aan het Japans energiebedrijf JERA nvdr). ‘We weten dat dat geen echte burgercoöperatie is, maar het princiep van coöperaties spreekt ons aan. We kijken al uit naar andere projecten van Energent en vzw DUO in Wetteren.’

– Karel Van Keymeulen

Aandelen zijn een zinvolle manier om voor onze kinderen wat spaargeld opzij te zetten. We legden hen uit dat ze de zonnepanelen op het dak van de sporthal, waar ze volleybal spelen, mee gefinancierd hebben.